Over katten

Er gaat een hele geschiedenis schuil achter onze huiskatjes zoals we ze nu kennen, hierbij enkele furry facts:

  • Onze katten stammen af van de Felis Sylvestris Lybica/Catus = Noord Afrikaanse wilde kat, deze had verschillende habitats zoals steppes, savanne, bos & woestijn. Deze voorouders van onze katten zijn hoog territoriaal en solitaire jagers, meestal 's nachts actief en enkel sociaal tijdens de paartijd, vaak het slachtoffer van grotere roofdieren en hun meest gebruikte conflict-strategie is run&hide. Ze eten voornamelijk kleine zoogdieren zoals ratten, muizen, vogels, insecten, reptielen en amfibieën en hadden meerdere prooien per dag nodig, om maar een idee te geven: een kat van 4 kg heeft 8-10 muizen per dag nodig om te overleven, dus je kan je voorstellen dat er heel wat tijd naar jagen gaat. En als je er helemaal alleen voor staat, kan je maar beter voorzichtig zijn en conflicten vermijden.
  • Zo'n 10.000 jaar geleden zou de domesticatie van de huiskat begonnen zijn toen de mens in het Midden-Oosten aan landbouw ging doen. Door het stockeren van hun oogsten kregen ze te maken met knaagdieren, vervelend voor de mens maar handig voor de kat om makkelijk een prooi te vinden. Op die manier is de kat zich vrijwillig in de buurt van de nederzettingen beginnen settelen. De mens zag ook het voordeel in van deze levende 'muizenvallen' en moedigde ze waarschijnlijk nog aan en gaf ze voedsel.
  • Via Romeinse schepen is de vrijwillig gedomesticeerde wilde kat uiteindelijk ook toegekomen in Europa, heeft zich daar ingekruist met de Europese wilde kat, et voilà: daar was onze huiskat zoals we ze nu kennen, zonder enige genetische selectie. Pas in de 19de eeuw is men gaan selecteren op voornamelijk uiterlijke kenmerken en zo zijn de verschillende raskatten ontstaan. Maar eigenlijk stamt onze huiskat, de felis silvestris catus, dus rechtstreeks af van die wilde Noord-Afrikaanse kat, ze heeft daardoor nog steeds dezelfde instincten: vermijden van conflicten, communicatie via geuren,.. en jawel, ook het jachtinstinct.
  • De felis sylvestris lybica communiceert voornamelijk via geuren (miauwen bijvoorbeeld heeft in een weidse verlaten woestijn weinig nut) en zo zet ze via kopjes geven, krabben en sproeien geurvlaggetjes in haar territorium. Signalen naar andere katten om elkaar uit de weg te kunnen gaan, maar ook reminders voor zichzelf: "hier was ik al eens eerder, hier was het goed/hier moet ik opletten,..."
  • En wij moeten er nu voor zorgen dat ze haar instincten, waarvoor zij geprogrammeerd is, kan volgen. Door ons huis te verrijken zodat ze zoveel mogelijk haar natuurlijk gedrag kan vertonen. Onze kat heeft al heel wat meegemaakt, van verafgoding bij de Egyptenaren tot verbranding door de middeleeuwse Christenen, tot schootkat in onze woonkamer, ze heeft zich dus al fantastisch aangepast aan onze manier van leven en daarvoor verdienen ze onwaarschijnlijk veel respect!

Hieronder vind je een aantal basis kattentips waardoor je de band met je kat kan versterken. Enkele kleine veranderingen in ons gedrag tegenover de kat en in de ruimtes waar zij komt kan een wereld van verschil maken voor onze furry friends. Zo kunnen ze van angstig katje openbloeien naar zelfzekere huiskoning.

Felinova animal behaviour - Catfluencer Tips